Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tények képes leírás - AIDS.tlap.hu
részletek »

Tények - AIDS.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: aids.tlap.hu » Tények
Keresés
Találatok száma - 10 db
20 év, 20 millió halott

20 év, 20 millió halott

A Vöröskereszt és Vörös félhold egészségügyi szervezetek szerint ma óránként háromszáz áldozata van a betegségnek, s naponta 50 ezren fert˜z˜dnek meg az azt el˜idéz˜ vírussal. Idén húsz éve, hogy a nyugati világ el˜ször szembesült egy addig soha nem látott betegséggel, melynek legfontosabb jellemz˜je, hogy épp azt teszi tönkre a szervezetben, ami a betegségek elleni legf˜bb védelme, az immunrendszert. December 1. az AIDS világnapja

AIDS, szegénység, korrupció

AIDS, szegénység, korrupció

Tanzániáról az európaiak többségnek a turizmusból élő Zanzibár szigete, Kilimandzsáró, vagy a méregdrága szafarik ugranak be, így könnyen azt gondolhatnánk, hogy az országban más afrikai államhoz viszonyítva jól élnek az emberek. Pedig nem. Besétál egy jól öltözött úr a tanzániai nemzeti bankba. Hivatalos papírokat lobogtat. Külföldi hitelezőket képvisel - mondja - jött, hogy behajtsa az adósságot. Több mint százmillió dollárt, amivel a kelet-afrikai ország a nyugati hitelezőknek tartozik. Megadja a számlaszámot, ahol az adósság rendezésére szánt összeg hever. A bank ellenőrzi, a számla valóban él, a nyolcvanas évek óta oda gyűjtögetett pénz is ott van. Mivel a hivatalos papírokat rendben találják, szót fogadnak a férfinak és több mint 130 millió dollárt utalnak át különféle számlákra. Csak később derül ki, hogy a papírok hamisak.

Az AIDS napjai

Az AIDS napjai

A XX. század második felétől több millió áldozatot követelt, és a fertőzöttek száma a mai napig - a prevenciók ellenére is - több tízmilliós nagyságrendű. Mit tudhatunk erről a betegségről, korunk pestiséről? 20 éve, 1988-ban nyilvánította a WHO december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává. Ugyanebben az évben már született "rendelet a szerzett immunhiányos tünetcsoport terjedésének meggátlása érdekében szükséges intézkedésekről és a szűrővizsgálat elrendeléséről" hazánkban. A korunk pestiseként elhíresült betegség a XX. század második felétől több millió áldozatot követelt, és a fertőzöttek száma a mai napig, a prevenciók ellenére is több tízmilliós nagyságrendű, 36,1 millió fő (2000. év végi becsült adat), ebből hazánkban a nyilvántartottak száma 4 ezerre tehető. 1981-től datálhatjuk az AIDS jelenlétét, melyet az USA-ban, a fiatal homoszexuális közösségben észlelhető, feltűnően nagy arányú megbetegedések nyomán fedeztek fel.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Deportálják az AIDS-eket

Deportálják az AIDS-eket

Nyomortelepre deportálják az AIDS-es kambodzsai családokat Zöld fémbarakkok állnak a tűző napon, vezetékes víz nélkül. A lakosok szerint a tolvajok késeik segítségével át tudnak hatolni a papírvékony falakon. A helybéliek AIDS-telepnek hívják a nyomortanyát. A kambodzsai kormány Phnom Penh külvárosában, egy Tuol Sambónak nevezett helyen hozta létre a kolóniát, ahová a múlt hónapban 20 újabb családot telepítettek. Hatalmas felháborodást váltott ki emberi jogi csoportok körében a HIV-fertőzött családok kitelepítése a kambodzsai fővárosban. A szervezetek többek között azt kifogásolják, hogy Tuol Sambo még a szükségállapot esetén felállított szállások előírásainak sem felelnek meg, ráadásul az elszigeteltség csak jobban stigmatizálja az érintetteket - közli a CNN amerikai hírtelevízió.

Kilenc halott az első félévben

Kilenc halott az első félévben

Továbbra is a férfiakat sújtja leginkább ez a kór: a 68 nem anonim új HIV-fertőzöttből 61 férfi. Idén 3 hónap alatt 5-en haltak meg AIDS-ben Magyarországon, fél év alatt 9-en, ami összehasonlítva az előző évekkel igen magas szám. Korábban ugyanis egész évben nem haltak meg ennyien ebben a kórban, eddig a legtöbb áldozat tavaly 10 fő volt. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adatai szerint a HIV fertőzöttek száma sem csökken, a második negyedévben nagyjából ugyanolyan sokan kapták el a vírust, mint az elsőben (46 illetve 42 fő), ami azt jelenti, hogy idén az első félévben többen fertőződtek meg, mint például 2006-ben egész évben.

Magyarországon is egyre több a fiatal HIV-fertőzött

Magyarországon is egyre több a fiatal HIV-fertőzött

A Magyar Epidemiológiai Központ 2008-as HIV/AIDS statisztikái alapján 2006 óta évente átlagosan egyharmadával nő a vírussal fertőzöttek száma. Nemzetközi adatok arra is rávilágítanak, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportot a tizen- és huszonévesek alkotják, akik sok esetben nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő védekezésre. A Kezdj táncolni! Állítsd meg az AIDS-et! mottójú dance4life nemzetközi kezdeményezés azért jött létre, hogy szórakozás közben figyelmeztessen a betegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Magyarországon május 30-án a Citadellán rendezik meg az első AIDS ellenes bulit, valamint a belvárosban cirkálva bulibusszal is kampányol a lelkes fiatalokból álló csapat.

Remények Afrikában

Remények Afrikában

Harminc éve annak, hogy az Egyesült Államokban először dokumentáltak HIV-fertőzést. Az elmúlt három évtizedben a vírus következtében 30 millióan haltak meg, jelenleg pedig a 34 milliót is elérheti a fertőzöttek száma, akiknek nagy része a világ fejlődő országaiban él. A riasztó adatok ellenére az elmúlt évek során több olyan felfedezésre került sor, amik akár fényt is jelenthetnek az alagút végén. Az ENSZ Közgyűlése június 8-10-e között New York-ban tartott rendkívüli ülésén az AIDS-szel kapcsolatos további teendőket tárgyalta.

Szex, drogok, szegénység (18+)

Szex, drogok, szegénység (18+)

Brent Stirton fotósorozatai pofonnal ébreszt minket a valóságra, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fotóriporter láthatóvá teszi a HIV vírus okozta, fájdalmat és pusztítást, Ukrajna nyomortelepein keresztül. A többszörös díjnyertes fotóriporter kommentek nélküli képeivel világít rá az egész társadalmat érintő problémákra. Az "Ukraine...Sex, Drugs, Poverty &HIV" valamint az "India Tops the AIDS Pyramid" fotósorozata nem csak megbotránkoztató, hanem félelmetes számadatokat és tényeket takar.

Üvegszobor lett az AIDS-ből és a himlőből

Üvegszobor lett az AIDS-ből és a himlőből

Luke Jerram a Manhattan húsfeldolgozó körzetében taálható galériában állította ki a himlőről, az influenzáról, az AIDS-ről készített üvegszobrait. Az orvosi folyóiratok lelkesen elmélkednek róluk, olyannyira, hogy a Luke Jerram szobrász által megformált AIDS-vírus még a Wellcome Trust - a Bill és Melinda Gates Alapítvány brit megfelelője - gyűjteményébe is bekerült. A The New York Times járványügyi szakértőjében korántsem keltett elragadtatást az ötlet. 'Emberek haltak bele azokba a járványokba, amelyeket ezek a vírusok okoztak, és most 10 ezer dolláros papírnehezékeket csináltak belőlük. Van valami illetlen abban, ha olyasvalaminek a szépségét jelenítik meg, ami ilyen szörnyű dolgokat művel' - magyarázza...

Hirdetés
Világméretű küzdelem

Világméretű küzdelem

Az AIDS világméretű terjedése a harmadik világ országait sújtja a leginkább. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 33 millió fertőzött embert tartanak nyilván a világon - három millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A betegek között egyre nagyobb a fiatalok aránya. Tizenegyedik alkalommal került sor az AIDS-ellenes küzdelem világnapjára december elsején. Ezen a napon szerte a világon felvonulások százain hívták fel a figyelmet az AIDS veszélyére, valamint a monogám életmód, illetve a megfelelő védekezés szükségességére. Köztudott, hogy a kór leginkább a partnerüket gyakran váltogatókat - különösen a homoszexuálisokat és a prostituáltakat - , valamint az "intravénás" drogosokat súlytja, de nincsenek biztonságban a vérkészítményekkel kezelt betegek sem.

Tuti menü