Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szűrővizsgálat - AIDS teszt képes leírás - AIDS.tlap.hu
részletek »

Szűrővizsgálat - AIDS teszt - AIDS.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: aids.tlap.hu » Szűrővizsgálat - AIDS teszt
Keresés
Találatok száma - 7 db
500-szor jobb gyorsteszt

500-szor jobb gyorsteszt

Az AIDS vírusának gyors és biztonságos kimutatása régóta egyik kulcskérdése a kór elleni küzdelemnek. A világon alkalmazott tömeges szűrések a HIV ellen a szervezetben kialakult antitestek kimutatásán alapulnak. Csakhogy erre a fertőzés után 6 hónappal van csak mód. Jól ismert probléma tehát ez a hat hónapig terjedő ablakperiódus. Léteznek már úgynevezett gyorstesztek is, amelyek nem a vírus ellen termelődött antitesteket mutatják ki, hanem magát a vírust, annak valamely fehérjéje, antigénje alapján. Ezek akár fél óra alatt eredményt adnak, csakhogy drágák, másrészt nem elég érzékenyek. Ezért ezeket sehol nem használják tömeges szűrésre.

A HIV fertőzés és az AIDS betegség

A HIV fertőzés és az AIDS betegség

A HIV fertőzés és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Ezeken az oldalakon a fertőzéssel és a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. A HIV/AIDS története A HIV fertőzés vírusa A HIV vírus terjedése Az AIDS betegség kialakulása Az AIDS szövődményei, opportunista fertőzések A fertőzés és a betegség diagnózisa Az AIDS kezelése A fertőzés megelőzése Amit az ablakperiódusról tudni kell. HIV/AIDS-betegek antiretrovirális terápiája (Magyar Orvos, 2003. január)

HIV elleni antitest vizsgálat

HIV elleni antitest vizsgálat

Mire való a vizsgálat? Humán immundeficientia vírussal (HIV-vel) történt fertőzés kimutatására Mikor kell a vizsgálatot elvégezni? Egy és három hónappal azt követően, hogy ön azt gondolja, hogy lehetséges a vírussal történt expozíció; az ellenanyag megjelenéséhez az átlagidő kb. két hét. Milyen mintára van szükség? Kari vénából történő vérvételre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban. Rendelkezésre állnak olyan tesztek is, amelyekkel vizeletből, és/vagy nyálból lehet elvégezni a kimutatást. Mit vizsgálunk? A HIV, human immundeficientia vírus, az a vírus, amely az AIDS-et (szerzett immunhiányos szindróma) okozza, amely elpusztítja az immunrendszert, és a szervezet így legyengülve támadhatóvá válik fertőzésekkel szemben. Ez a teszt a vérben lévő HIV elleni antitesteket mutatja ki. (A szervezet antitesteket termel a HIV ellen, és ezek kimutathatók a vérben körülbelül 2-4 héttel a vírussal történt expozíciót követően.)

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
HIV/AIDS szűrés és tanácsadás

HIV/AIDS szűrés és tanácsadás

Országos Epidemiológiai Központ portaépületében, bejárat az utcáról. A vérvételhez beutaló nem szükséges. Az étkezés nem befolyásolja a vizsgálat eredményét. A vizsgálat ingyenes. Anonim szűrést végzünk, kérésre névre szóló, illetve térítés ellenében angol nyelvű igazolást is adunk. Vizsgálati eredmény egy héten belül.

Kereskedelmi forgalomban az otthoni AIDS-teszt

Kereskedelmi forgalomban az otthoni AIDS-teszt

Angliában 25 fontért hozták forgalomba a világ első otthoni HIV-tesztjét, ami ugyan nem helyettesíti a kórházi vizsgálatot, de abban az esetben hasznos, ha az ember nem vírushordozó. A tesztet forgalmazó cég azoknak ajánlja termékét, akik aggódnak a fertőzéstől, azonban nem szívesen mennek kórházba a szűrés miatt. Az otthoni teszt segítségével előállított nyálmintát be kell küldeni egy laborba, negatív eredmény esetén emailben értesítik a pácienst.

Nem anonim többé a HIV/AIDS-szűrés?

Nem anonim többé a HIV/AIDS-szűrés?

Jogvédők szerint jogszabálysértő módon történik az anonim HIV/AIDS és más betegek adatainak a gyűjtése, ugyanis bármikor be lehet azonosítani őket. Emiatt ombudsmanhoz fordulnak a jogvédők Az ilyesfajta betegségek szűrése során, a jogszabálynak megfelelő módon kellene jelentést adni a betegekről, vagyis úgy, hogy senkit se lehessen beazonosítani a vizsgálat elvégzése után. Az adatgyűjtők a taj számot beazonosításra alkalmatlan eszköznek tartják, míg a jogvédők ezzel nem értenek egyet.

TASZ: Jogsértések a HIV-szűréseknél

TASZ: Jogsértések a HIV-szűréseknél

Sok HIV-szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért - ezeket állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért, amikor a szűrőállomásokat vizsgálta. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a magyarországi prevencióért felelős Nemzeti AIDS Bizottság a meghatározott négy helyett tavaly csak egyszer ülésezett.

Tuti menü