Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megelőzés - védekezés képes leírás - AIDS.tlap.hu
részletek »

Megelőzés - védekezés - AIDS.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: aids.tlap.hu » Megelőzés - védekezés
Keresés
Találatok száma - 9 db
A HIV és az AIDS

A HIV és az AIDS

A HIV csak három úton terjed, illetve adható át: - fertőzött személlyel folytatott védekezés nélküli nemi közösüléssel, - fertőzött vérrel, illetve vérkészítmények útján, - fertőzött anyától a magzatra a születés előtt vagy a születéskor, illetve a szoptatás során. Az AIDS- betegség a HIV- fertőzés végső stádiuma. Felnőtteknél átlagosan 8 - 10 év alatt alakul ki. A HIV fertőzött személy évekig egészségesnek látszik és egészségesnek érzi magát, ennek ellenére másnak átadhatja a vírust. A HIV szexuális úton való terjedésének leghatékonyabb megelőzési módja a monogám párkapcsolat kialakítása, illetve a kockázat jelentősen csökkenthető a biztonságosabb szex szabályainak betartásával és az óvszer használatával. Fontos tudni, hogy a HIV miként nem terjed! - Nem kapható meg a HIV fertőzés: mindennapi munka vagy iskolai kapcsolat útján, kézfogással, vagy öleléssel. - Nem terjed: élelmiszerrel, közös használatú evőeszközök útján, illetve cseppfertőzéssel. - Nem terjesztik: a vérszívó rovarok, illetve háziállatok.

AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia

AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia

A HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő 'megszólításukhoz' az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Audival az AIDS ellen

Audival az AIDS ellen

Az AIDS ellen küzdő EJAF mintegy 220 millió dollároSir Elton John először az Egyesült Államokban, 1992-ben alapította meg az EJAF, Elton John AIDS Foundation-t, azaz az énekes nevével fémjelzett, az AIDS ellen küzdő alapítványt, majd egy évvel később Angliában is létrehozta az azonos nevű intézményt. A világ 55 országában, jelenleg évi 220 millió dolláros költségvetéssel a HIV-vírus ellen harcoló szervezet javára az énekes minden évben saját házában tart árverést.s éves költségvetéséhez egy speciális R8-cal az Audi is hozzájárult.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Ha H.I.V. a lány - Nők és az AIDS-betegség

Ha H.I.V. a lány - Nők és az AIDS-betegség

Hiába az AIDS kezelésének kecsegtető eredményei, a 20-45 közötti nők körében az AIDS a harmadik vezető halálok. A megelőzés továbbra is a legfontosabb tényező. "Ne menj, ha H.I.V. a lány!" - tanácsolta a promiszkuitást megízlelni kívánó srácoknak az Animal Cannibals a '90-es évek középtáján. Egyetértünk Qkáékkal, mégsem árt azonban, ha tudjuk, hogy a heteroszexuális kapcsolatokban a nők jóval valószínűbben kapják meg a HIV vírust, mint férfitársaik (egy kis matek: a férfiről nőre történő átadás valószínűsége a nyolcszorosa a fordított irányú betegségterjedésnek). Ha hozzászámítjuk, hogy a Borsa-célcsoportban, vagyis a 20 és 45 éves nők között az AIDS a harmadik vezető halálok, akkor alighanem érdemes néhány percet szentelnünk - legalább a világnapon! - a "modern pestisként" elhíresült betegség és a női nem kapcsolatának.

Hétéveseknek tartanak szexuális felvilágosító órákat

Hétéveseknek tartanak szexuális felvilágosító órákat

Szexuális felvilágosító órákat rendszeresítettek idén szeptembertől kezdve az ukrajnai iskolák második osztályában az AIDS/HIV-fertőzés elleni védekezés címén, ám az intézkedéssel sokan nem értenek egyet, korainak tartva a hétéves gyermekek ilyen jellegű oktatását. Az ukrán iskolákban az elsőtől a kilencedik osztályig oktatják az egészségtan tantárgyat, amelyen belül a gyerekeket egyebek mellett az alapvető higiéniai szabályok betartására, az egészséges életmódra és táplálkozásra, a biztonságos közlekedésre, a katasztrófahelyzetek megfelelő kezelésére tanítják. Az ukrán oktatási minisztérium szakemberei azonban úgy gondolták, hogy már a második osztályban el kell kezdeni a hétéves gyerekek nevelését az AIDS és a HIV-fertőzés elleni védekezésre, s ennek jegyében három szexuális felvilágosító órát iktattak a tanmenetbe - írta legfrissebb számában a nagy példányszámú Ekszpressz című ukrán lap.

Megelőzés

Megelőzés

A HIV-fert˜zöttek száma 2000-ben a becslések szerint már több mint harminchatmillió volt - tíz év múlva a legtöbbjük már nem él. A járvány eddig huszonkétmillió életet követelt világszerte, és az áldozatok száma évr˜l évre növekszik, tavaly elérte a hárommilliót.

Miért csökkent az AIDS-betegek száma Zimbabwéban?

Miért csökkent az AIDS-betegek száma Zimbabwéban?

A fertőzéstől való félelem és a nagy társadalmi változások idézték elő a HIV-fertőzöttek számának drasztikus csökkentését Zimbabwében, az ország fontos tanulságokkal szolgál az AIDS-elleni harcban szerte Afrikában - mutattak rá egy nemzetközi tanulmány szerzői.

Téged is elérhet!

Téged is elérhet!

Beszélünk róla, mégsem tudunk sokat. Mindenesetre eleget biztos nem. Körülöttünk van a vírus - ez is -, muszáj tudomást venni róla. Terjed az AIDS, a világban már több millió emberéletet követelt, és bár 'enyhén fertőzött' ország vagyunk, nem árt, ha tájékozódunk és többet tudunk a lehetséges veszélyekről.

Védelem óvszer nélkül

Védelem óvszer nélkül

Óvszerhasználat nélkül is megakadályozható lesz hamarosan az AIDS terjedése: amerikai és brit tudósok ugyanis találtak egy olyan mikróbaöl˜ anyagot, amely meggátolja a HIV-vírus terjedését. Közben egy véd˜oltás is fejlesztés alatt áll. Amerikai és brit kutatók közel járnak egy olyan új módszer kifejlesztéséhez, amelynek segítségével óvszer nélkül is védekezni lehet a HIV-vírus terjedése ellen. A Journal Nature Medicine címˆ lapban közzétett kutatási eredmények szerint találtak egy olyan mikrobaöl˜ anyagot, amely meggátolja a HIV-vírusok terjedését. Ezt az anyagot gél, illetve pesszárium formájában használhatják a n˜k a közösülés el˜tt. A kísérletek során a tudósok a mikrobaöl˜t emberi antitestekkel vegyítve próbálták ki n˜stény makákó majmokon, és kiderült, hogy a gél több mint hét órán keresztül hatásosan védte ˜ket a fert˜zést˜l.

Tuti menü