Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutatások, eredmények képes leírás - AIDS.tlap.hu
részletek »

Kutatások, eredmények - AIDS.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: aids.tlap.hu » Kutatások, eredmények
Keresés
Találatok száma - 11 db
A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?

A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?

Európai és amerikai tudósoknak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amivel meg lehet gátolni, hogy a HIV vírus károsítsa az immunrendszert. A kutatók abban bíznak, hogy a forradalmi felfedésnek köszönhetően akár az AIDS elleni védőoltás is elérhető közelségbe kerül. Egészen pontosan arra jöttek rá a kutatók, hogy a HIV vírus nem képes megtámadni az immunrendszert, ha a koleszterint eltávolítják a vírus membránjából.

AIDS elleni oltóanyag?

AIDS elleni oltóanyag?

Spanyol orvosok olyan AIDS elleni oltóanyagot fejlesztettek ki, amely a betegek többségében jelentősen csökkenti a vírusszámot. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy ez még nem tekinthető gyógymódnak. A barcelonai kórház kísérletében huszonnégy AIDS beteg vett részt, és 24 hét után a többségükben a vírusszint jelentős csökkenését mutatták ki...

Az afrikai melegek nagy hányada beteg

Az afrikai melegek nagy hányada beteg

Tízszer nagyobb a HIV-fertőzöttség aránya néhány afrikai országban a homoszexuális férfiak körében, mint általában a férfiak között - állapították meg a The Lancet orvosi szaklap honlapján közzétett tanulmány szerzői. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a HIV-fertőzött férfiakat a szub-szaharai Afrikában megbélyegzik, és nehezen jutnak kezeléshez. Politikailag, vallásilag és társadalmilag is elszigeteltek sok országban, és az előítéletek csak tovább növelik a kockázatos szexuális gyakorlatot. Az előítéletek miatt szinte nincsenek értékelhető adatok az afrikai homoszexuálisok viselkedési szokásairól - mondta el a kutatást vezető Adrian Smith, aki hozzátette, a homoszexuális férfiak igen sérülékeny csoport, sokkal könnyebben kerülnek olyan helyzetekbe - szexuális munka, gyakori partnercsere, kapcsolat intravénás droghasználókkal -, amelyek további kockázatot jelentenek számukra.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Az AIDS-re immunis majomfajra bukkantak

Az AIDS-re immunis majomfajra bukkantak

A tudósok szerint hatalmas előrelépés várható az AIDS kezelésében, mivel olyan majomfajra bukkantak, amely természetes módon immúnis a betegségre. A kormos mangábék ugyanis bár hordozzák a majmokat megfertőző SIV nevű vírust - ami a majmok esetében a HIV megfelelője -, egyetlen példányuknál sem fejlődik ki az AIDS.

Azonosították a HIV vírust elpusztító fehérjét

Azonosították a HIV vírust elpusztító fehérjét

A chicagói Loyola egyetem kutatói azonosították a TRIM5a nevű fehérjében azokat az aminosavakat és működési mechanizmusokat, amelyek képesek elpusztítani az AIDS kórokozóját, a HIV vírust - közölte az Index. A TRIM5a fehérje különleges képességét 2004-ben fedezték fel. A protein rhesusmajmokban jelen levő változata képes a HIV vírust azonosítani, majd elpusztítani, megvédve az állatot a betegségtől (a rhesusmajmokat nem is a HIV fertőzi meg, hanem egy hasonló vírus, a SIV). A TRIM5a az emberi szervezetben is megtalálható, és hasonlóképpen működik nálunk is egyes vírusokkal szemben, de a HIV-re nem reagál...

Elkészült a teljes HIV-genom

Elkészült a teljes HIV-genom

Amerikai kutatóknak teljesen sikerült szekvenálni az eddig csak töredékesen ismert HIV-genomot. Az eredmény alapvető a vírus életciklusának megértéséhez, a fertőzőképesség hátterében álló molekuláris mechanizmusok feltérképezéséhez és a hatékony vírusellenes szerek kifejlesztéséhez.

Hatásos az új AIDS elleni oltóanyag

Hatásos az új AIDS elleni oltóanyag

Spanyol tudósok sikeresen teszteltek embereken egy új, a HIV vírus ellen védelmet adó oltást. A kísérletek során az önkéntes alanyok mintegy kilencven százalékában fejlődött ki immunválasz. Esély van rá, hogy ezzel a vakcinával végre sikerül megfékezni a HIV vírus megállíthatatlannak vélt terjedését - adta hírül a Gizmodo. A Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács Biotechnológiai központjában a dr. Mario Esteban által vezetett kutatócsoport mintegy tizenkét éve dolgozik a módszeren. Egy módosított vírustörzset használnak, a MVA-B nevezetű, Módosítótt Ankara Vakcina egyik modosulatát, amely a himlő elleni oltás egyik összetevője volt. A vírustörzs nevében szereplő B a HIV-B-re, az Európában leginkább elterjedt HIV alfajra vonatkozik.

Magyar gyógyszer gyerekeknek

Magyar gyógyszer gyerekeknek

Lakatos Lajos debreceni főorvos abban bízik, hogy egy meglehetősen elterjedt készítménnyel lehetne hatékonyan kezelni az AIDS-et az anyától elkapó újszülötteket. Egy már meglévő, sokrétűen használt készítményben a D-penicillaminban(DPA) fedezte fel Lakatos Lajos, a Debreceni Kenézy Kórház Gyermek és Úszülött Osztályának nyugalmazott főorvosa a HIV-fertőzés csecsemőkori ellenszerét.

Miért nem segítenek többet a nagy gyógyszergyárak?

Miért nem segítenek többet a nagy gyógyszergyárak?

A GlaxoSmithKline keddi bejelentése szerint a brit gyógyszervállalat a következő tíz évben mintegy 60 millió angol fontot szán az AIDS elleni gyógyszerek kutatására, fejlesztésére, valamint azok jobb elérhetőségének biztosítására az afrikai kontinensen. A világ második legnagyobb gyógyszergyáraként számontartott társaság ezen felül ingyenes önkéntes licencmegállapodást írt alá a Dél-Afrikai Köztársaság Aspen nevű generikus gyárával az abacavir hatóanyagú AIDS ellenes gyógyszerre. Utóbbi cégben a GSK nem mellesleg 16%-os érdekeltséggel bír - írja a MediPress.

Hirdetés
Speciális dohány győzheti le az AIDS-et

Speciális dohány győzheti le az AIDS-et

Ironikus módon a tüdőrákos esetek nagy részéért felelős növény, a dohány győzhet le egy másik, eddig gyógyíthatatlannak tartott betegséget, az AIDS-et, ha sikerrel járnak a P2G12 kódjelű szer klinikai tesztjei. A génmódosított dohányból kinyert hatóanyagot a laboratóriumi vizsgálatok után most próbálják ki először éles körülmények között Nagy-Britanniában. Az első tesztben 11 beteg vesz majd részt.

Víruskeresők

Víruskeresők

Az AIDS-et okozó HIV és a méhnyakrákot okozó HPV vírusok felfedezéséért ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat Luc Montagnier és Françoise Barré-Sinoussi francia, valamint Harald zur Hausen német kutatónak. A Nobel Bizottság döntése egyúttal egy több mint két évtizedes vitának a végére tett pontot, amely a nyolcvanas években kiélezett nemzeti vetélkedéssé fajult az Egyesült Államok és Franciaország között, kimondva, hogy a HIV felfedezéséért a babér a francia kutatókat illeti. 1981-ben Kaliforniában észleltek először egy korábban ismeretlen megbetegedést egészséges fiatal férfiakban, akik hirtelen életveszélyesen megbetegedtek, mindenféle előjel nélkül. Az amerikai járványügyi hivatal a szimptómák alapján szerzett immunhiányos megbetegedésként (AIDS) osztályozta az új járványt, amely az azóta már ismertté vált módokon gyors terjedésnek indult. A betegség felfedezésekor még nem volt egyértelmű, hogy egy betegségcsoportról van szó, vagy az összes tapasztalt tünet ugyanannak a betegségnek az eredménye. 1982 végén több kutatócsoport is nekilátott, hogy megkeresse az AIDS okát.

Tuti menü