Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
AIDS linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

AIDS képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: aids.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 67 db
20 év, 20 millió halott

20 év, 20 millió halott

A Vöröskereszt és Vörös félhold egészségügyi szervezetek szerint ma óránként háromszáz áldozata van a betegségnek, s naponta 50 ezren fert˜z˜dnek meg az azt el˜idéz˜ vírussal. Idén húsz éve, hogy a nyugati világ el˜ször szembesült egy addig soha nem látott betegséggel, melynek legfontosabb jellemz˜je, hogy épp azt teszi tönkre a szervezetben, ami a betegségek elleni legf˜bb védelme, az immunrendszert. December 1. az AIDS világnapja

500-szor jobb gyorsteszt

500-szor jobb gyorsteszt

Az AIDS vírusának gyors és biztonságos kimutatása régóta egyik kulcskérdése a kór elleni küzdelemnek. A világon alkalmazott tömeges szűrések a HIV ellen a szervezetben kialakult antitestek kimutatásán alapulnak. Csakhogy erre a fertőzés után 6 hónappal van csak mód. Jól ismert probléma tehát ez a hat hónapig terjedő ablakperiódus. Léteznek már úgynevezett gyorstesztek is, amelyek nem a vírus ellen termelődött antitesteket mutatják ki, hanem magát a vírust, annak valamely fehérjéje, antigénje alapján. Ezek akár fél óra alatt eredményt adnak, csakhogy drágák, másrészt nem elég érzékenyek. Ezért ezeket sehol nem használják tömeges szűrésre.

A HIV és az AIDS

A HIV és az AIDS

A HIV csak három úton terjed, illetve adható át: - fertőzött személlyel folytatott védekezés nélküli nemi közösüléssel, - fertőzött vérrel, illetve vérkészítmények útján, - fertőzött anyától a magzatra a születés előtt vagy a születéskor, illetve a szoptatás során. Az AIDS- betegség a HIV- fertőzés végső stádiuma. Felnőtteknél átlagosan 8 - 10 év alatt alakul ki. A HIV fertőzött személy évekig egészségesnek látszik és egészségesnek érzi magát, ennek ellenére másnak átadhatja a vírust. A HIV szexuális úton való terjedésének leghatékonyabb megelőzési módja a monogám párkapcsolat kialakítása, illetve a kockázat jelentősen csökkenthető a biztonságosabb szex szabályainak betartásával és az óvszer használatával. Fontos tudni, hogy a HIV miként nem terjed! - Nem kapható meg a HIV fertőzés: mindennapi munka vagy iskolai kapcsolat útján, kézfogással, vagy öleléssel. - Nem terjed: élelmiszerrel, közös használatú evőeszközök útján, illetve cseppfertőzéssel. - Nem terjesztik: a vérszívó rovarok, illetve háziállatok.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
A HIV fertőzés és az AIDS betegség

A HIV fertőzés és az AIDS betegség

A HIV fertőzés és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Ezeken az oldalakon a fertőzéssel és a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. A HIV/AIDS története A HIV fertőzés vírusa A HIV vírus terjedése Az AIDS betegség kialakulása Az AIDS szövődményei, opportunista fertőzések A fertőzés és a betegség diagnózisa Az AIDS kezelése A fertőzés megelőzése Amit az ablakperiódusról tudni kell. HIV/AIDS-betegek antiretrovirális terápiája (Magyar Orvos, 2003. január)

A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?

A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?

Európai és amerikai tudósoknak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amivel meg lehet gátolni, hogy a HIV vírus károsítsa az immunrendszert. A kutatók abban bíznak, hogy a forradalmi felfedésnek köszönhetően akár az AIDS elleni védőoltás is elérhető közelségbe kerül. Egészen pontosan arra jöttek rá a kutatók, hogy a HIV vírus nem képes megtámadni az immunrendszert, ha a koleszterint eltávolítják a vírus membránjából.

A magyar Wikipédiából

A magyar Wikipédiából

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os letalitású tünetegyüttes,[1] amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit, elsősorban a CD4 receptorral rendelkező T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az oportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. A vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, előváladék és anyatej.[2][3] A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.

A spanyol prostituáltak használnak legkevésbé óvszert

A spanyol prostituáltak használnak legkevésbé óvszert

A katalán Nemi Betegségekkel és AIDS-szel kapcsolatos Epidemiológiai Tanulmányok Központja (CEEISCAT) 2005-ben úttörő jellegű tanulmányba kezdett Spanyolországban, hogy felmérjék a nemi betegségek jelenlétét a spanyol szexmunkások körében. A cél az volt, hogy megfigyeljék a HIV és más betegségek fertőzöttségi arányát és a felelőtlen viselkedés mértékét. A 400 megkérdezett hölgy mindössze 10,8 százaléka volt spanyol, legtöbbjük idősebb, intravénás droghasználó. A többiek Latin-Amerikából (30,7 százalék), Kelet-Európából (32,5 százalék) és Afrikából (26 százalék) érkeztek. 95,5 százalékuk használ óvszert, ha ügyfeleikkel vaginálisan közösülnek, de ha állandó partnerükkel vannak együtt, csupán 12,4 százalékuk védekezik eképpen. 'Jelentős felismerés, hogy a spanyol származású nők hajlamosak legkevésbé a kondomhasználatra ügyfeleik esetében. Az oka ennek az életkoruk lehet. Az ügyfeleik valószínűleg törzsvendégek, akikben megbíznak. Ráadásul a szexmunkások közül ők azok, akik általában intravénás drogokat használnak, ez pedig ahhoz vezethet, hogy védekezés nélkül létesítenek testi kapcsolatot.' - hangsúlyozta a CEEISCAT szakértője.

A TASZ HIV/AIDS programja

A TASZ HIV/AIDS programja

A HIV/AIDS program a HIV/AIDS kérdés jogi vonatkozásaival, a magyarországi és az EU-s HIV/AIDS stratégiával, valamint a HIV pozitívok emberi jogaival foglalkozik. Folyamatosan monitorozzuk a magyarországi HIV-tesztelés gyakorlatát, valamint a HIV-betegek kezelését. Külön figyelmet fordítunk az adatvédelem és az önrendelkezés jogának megvalósulására, ezek alapján javaslatokat fogalmazunk meg. Tapasztalatainkat kiadványainkban, írásainkban rendszeresen közzé tesszük. Célunk, hogy a HIV-vel élők egészségügyi ellátáshoz való joga érvényesüljön, hogy minél magasabb színvonalú kezelésben részesüljenek. Küzdünk a hátrányos megkülönböztetésük ellen, ingyenesen nyújtunk jogi tanácsot, egyes esetekben képviseletet. A TASZ HIV/AIDS programja illetve programvezetője tagja számos nemzetközi szervezetnek.

AIDS elleni oltóanyag?

AIDS elleni oltóanyag?

Spanyol orvosok olyan AIDS elleni oltóanyagot fejlesztettek ki, amely a betegek többségében jelentősen csökkenti a vírusszámot. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy ez még nem tekinthető gyógymódnak. A barcelonai kórház kísérletében huszonnégy AIDS beteg vett részt, és 24 hét után a többségükben a vírusszint jelentős csökkenését mutatták ki...

Hirdetés
AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia

AIDS világnap - elkészült a nemzeti AIDS stratégia

A HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő 'megszólításukhoz' az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását. Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

AIDS, szegénység, korrupció

AIDS, szegénység, korrupció

Tanzániáról az európaiak többségnek a turizmusból élő Zanzibár szigete, Kilimandzsáró, vagy a méregdrága szafarik ugranak be, így könnyen azt gondolhatnánk, hogy az országban más afrikai államhoz viszonyítva jól élnek az emberek. Pedig nem. Besétál egy jól öltözött úr a tanzániai nemzeti bankba. Hivatalos papírokat lobogtat. Külföldi hitelezőket képvisel - mondja - jött, hogy behajtsa az adósságot. Több mint százmillió dollárt, amivel a kelet-afrikai ország a nyugati hitelezőknek tartozik. Megadja a számlaszámot, ahol az adósság rendezésére szánt összeg hever. A bank ellenőrzi, a számla valóban él, a nyolcvanas évek óta oda gyűjtögetett pénz is ott van. Mivel a hivatalos papírokat rendben találják, szót fogadnak a férfinak és több mint 130 millió dollárt utalnak át különféle számlákra. Csak később derül ki, hogy a papírok hamisak.

AIDS-es fiú fertőzi a magyar pornósokat

AIDS-es fiú fertőzi a magyar pornósokat

Hamis papírokkal próbál pornófilmben szerepelni egy HIV fertőzött fiatalember - figyelmeztetik egymást egy internetes fórumon a szexipar szereplői. Bár az egészségügyi szűrés rendszere sziklaszilárd, a fiatalember ikertestvére negatív AIDS-leletét használva próbál bejutni forgatásokra. A pozitív eredményt kimutató laborban annyit tehetnek, hogy figyelmeztetnek a veszélyre: a fertőzött adatait személyiségi jogi aggályok miatt nem adhatják ki.

AIDSinfo

AIDSinfo

HIV/AIDS treatment and research information from the US federal government. Guidelines for the treatment of HIV/AIDS, reviewed and updated by experts in the field Fact sheets on HIV/AIDS-related drugs Find research studies on drugs, vaccines, and other new or existing treatments for HIV/AIDS Information on preventative and therapeutic HIV vaccine research Find resources on HIV/AIDS-related topics features

Audival az AIDS ellen

Audival az AIDS ellen

Az AIDS ellen küzdő EJAF mintegy 220 millió dollároSir Elton John először az Egyesült Államokban, 1992-ben alapította meg az EJAF, Elton John AIDS Foundation-t, azaz az énekes nevével fémjelzett, az AIDS ellen küzdő alapítványt, majd egy évvel később Angliában is létrehozta az azonos nevű intézményt. A világ 55 országában, jelenleg évi 220 millió dolláros költségvetéssel a HIV-vírus ellen harcoló szervezet javára az énekes minden évben saját házában tart árverést.s éves költségvetéséhez egy speciális R8-cal az Audi is hozzájárult.

Az afrikai melegek nagy hányada beteg

Az afrikai melegek nagy hányada beteg

Tízszer nagyobb a HIV-fertőzöttség aránya néhány afrikai országban a homoszexuális férfiak körében, mint általában a férfiak között - állapították meg a The Lancet orvosi szaklap honlapján közzétett tanulmány szerzői. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a HIV-fertőzött férfiakat a szub-szaharai Afrikában megbélyegzik, és nehezen jutnak kezeléshez. Politikailag, vallásilag és társadalmilag is elszigeteltek sok országban, és az előítéletek csak tovább növelik a kockázatos szexuális gyakorlatot. Az előítéletek miatt szinte nincsenek értékelhető adatok az afrikai homoszexuálisok viselkedési szokásairól - mondta el a kutatást vezető Adrian Smith, aki hozzátette, a homoszexuális férfiak igen sérülékeny csoport, sokkal könnyebben kerülnek olyan helyzetekbe - szexuális munka, gyakori partnercsere, kapcsolat intravénás droghasználókkal -, amelyek további kockázatot jelentenek számukra.

Az AIDS napjai

Az AIDS napjai

A XX. század második felétől több millió áldozatot követelt, és a fertőzöttek száma a mai napig - a prevenciók ellenére is - több tízmilliós nagyságrendű. Mit tudhatunk erről a betegségről, korunk pestiséről? 20 éve, 1988-ban nyilvánította a WHO december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává. Ugyanebben az évben már született "rendelet a szerzett immunhiányos tünetcsoport terjedésének meggátlása érdekében szükséges intézkedésekről és a szűrővizsgálat elrendeléséről" hazánkban. A korunk pestiseként elhíresült betegség a XX. század második felétől több millió áldozatot követelt, és a fertőzöttek száma a mai napig, a prevenciók ellenére is több tízmilliós nagyságrendű, 36,1 millió fő (2000. év végi becsült adat), ebből hazánkban a nyilvántartottak száma 4 ezerre tehető. 1981-től datálhatjuk az AIDS jelenlétét, melyet az USA-ban, a fiatal homoszexuális közösségben észlelhető, feltűnően nagy arányú megbetegedések nyomán fedeztek fel.

Az AIDS-re immunis majomfajra bukkantak

Az AIDS-re immunis majomfajra bukkantak

A tudósok szerint hatalmas előrelépés várható az AIDS kezelésében, mivel olyan majomfajra bukkantak, amely természetes módon immúnis a betegségre. A kormos mangábék ugyanis bár hordozzák a majmokat megfertőző SIV nevű vírust - ami a majmok esetében a HIV megfelelője -, egyetlen példányuknál sem fejlődik ki az AIDS.

Tuti menü